_MG_8622-2

Rybízová bublanina

Moje nejmilejší buchta z dětství! Babička Mařenka nám ji pekla každé prázdniny. Loni v létě jsem se rozhodla, že zkusím vymyslet vlastní recept na bublaninu pro naše děti. Celý měsíc jsem pak měnila poměr mouky, vajec a ovoce. Upekla jsem asi patnáct bublanin, než se mi podařilo docílit té pravé…

Koláčová forma o průměru 24 cm / 6 porce
Doba přípravy: 20 minut + 40–50 minut pečení

1 hrnek mouky (1:1 polohrubá a hladká)
1 vrchovatá lžíce domácího vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2 čerstvá vejce
½ hrnku hnědého cukru
60–100 ml mléka
100 ml smetany (31%)
600 g rybízu
máslo na vymazání formy
hrubá mouka či dětská krupička na vysypání formy

1. Předehřeju si troubu na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažu máslem a vysypu ji hrubou moukou nebo dětskou krupičkou.

2. Do mísy si prosiju mouku a vanilkový cukr s kypřicím práškem. Přidám špetku soli, citronovou kůru a pořádně promíchám.

3. V mixéru ušlehám vejce s cukrem do pěny. Přiliju trochu mléka a po lžících začnu přisypávat i prosátou mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem. Postupně do šlehače přilévám smetanu i zbylé mléko.

4. Rybíz rozdělím na dvě hromádky a jednu nasypu do připravené formy. Ovoce přeliju těstem a to pak posypu zbytkem bobulí. Peču zhruba 40 až 50 minut.

_MG_8474

_MG_8481

_MG_8496

_MG_8499-2

_MG_8504

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *